Gry Sæterdal
Entreprenørskapsentusiast og samfunnsviter
Gry Sæterdal er en entreprenørskapsentusiast og samfunnsviter, og har arbeidet med næringsutvikling i 18 før hun begynte i Ungt Entreprenørskap høsten 2015. Gry er opptatt av at utdanningsinstitusjoner, det offentlige og næringslivet må samarbeide om å styrke den neste generasjon sine ferdigheter i kreativitet, innovasjon og entreprenørskap. Det er ikke nok at de som er i arbeidslivet i dag skal tenke nytt, vi må ha med oss de unge inn i fremtiden.
For noen ting kan vi forutse. Det nye arbeidslivet vil kreve ferdigheter som kreativitet, samarbeid, evne til å ta initiativ, risikohåndtering, kommunikasjon og sosial kompetanse. Vi må starte med de unge. I idretten er det ingen som venter til en er 25 år. Tidlig trening er en forutsetning for å mestre!
Kikki Kleiven
Direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen
Kikki Flesche Kleiven er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen. Kleiven er maringeolog (PhD) fra UIB med spesiell ekspertise innen havstrømmer og fortidsklima og har vært postdoctoral researcher ved Columbia University og Cambridge University.
Kleiven har ledet flere internasjonale prosjekter og ekspedisjoner i Arktisk og Antarktis og er Norsk delegat til International Ocean Discovery Program. Hun er styremedlem i Norsk Klimastiftelse, UNEP Grid Arendal og Folgefonnsenteret. Kleiven har samarbeidet med Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet om klimakurs for videregående skoler og høyskoler i en arrekke og er mye benyttet som klimaekspert i media, og har mottatt flere priser for sin formidling.
Ola Hedstein
Partner i Rethink Food
Ola Hedstein er partner i Rethink Food. Han har mer enn 30 års erfaring fra ulike lederposisjoner innen mat og landbruk. Rethink Food ble etablert i 2021 for å gjøre det lønnsomt å produsere mat på en bærekraftig måte. Han vil snakke om lønnsomhet, konkurransekraft og hvilke muligheter norske produkter, fra hav og land, har i det nasjonale og globale matsystemet.
Hedstein anbefaler at dårlig mat må blir dyrere, eksport av mat med høy kvalitet, styrket bærekraft ved bruk av ny teknologi og at Norge må produsere mest mulig mat på egne naturressurser. Rethink Food er aktuell med analysen «Det norske matsystemet i 2035» omtalt av Nationen i flere artikler.
Gunhild Bødtker
Seniorforsker i NORCE og senterleder for North Atlantic Microplastic Centre
Gunhild Bødtker er Seniorforsker i NORCE og senterleder for North Atlantic Microplastic Centre. Hun har bakgrunn innen petroleumsforskning men endret forskningsfokus etter et sterkt møte med ‘plastøyen’ Lisle Lyngøy i 2018. Gunhild er mikrobiolog og utøver egen forskning om hvordan mikroorganismer i jord påvirkes av plastforurensning.
I tillegg leder hun flere prosjekter som har som formål å måle miljøeffekter av plastrydding. Gunhild leder Rein Hardangerfjord forskningsprosjekt der NORCE undersøker hvor mye mikroplast det er i fjorden og dyr som lever der, sannsynlige kilder til mikroplastforurensning og effekter av den store ryddeaksjonen Rein Hardangerfjord.
Jon Nedkvitne
Geograf i frå Universitet i Bergen
Er utdanna geograf i frå Universitet i Bergen. Han har arbeidt i Kvam herad i meir enn 30 år innafor svært mange ulike felt, som planlegging, næring, miljø, kultur og friluftsliv.
Han har vidare hatt ansvar for energi- og klimaplanen i kommunen, og har vore med arbeidet for «Grønt hytteliv». «Grønt hytteliv» ha vore eit samarbeid i mellom Vestland fylkeskommune, Bergen kommune, Voss herad, Eidfjord kommune og Kvam, herad.
Magnar Velure
Initiativtakar til prosjektet: «Meir berekraftig plantevern med dronesprøyting i frukt»
Fødd og oppvaksen på Velure i Ullensvang. Har det meste av yrkeslivet dreve kombinasjon av fruktdyrking på heimegarden og vinterturisme i Gudbrandsdalen. Initiativtakar til prosjektet: «Meir berekraftig plantevern med dronesprøyting i frukt». Prosjekteigar er NLR -Vest.
Knut Skinnes
Ansvarleg tilretteleggar i Green House AS
Knut er gardsgutt frå bygda under Norefjell, oppvaksen vokst med jord under negla og ski på beina. Knut har ein allsidig bakgrunn og væremåte. Han har dei siste 10 åra jobba med berekraft i ulike former. Korleis poltikk, næringsliv og menneske kan bidra til den nødvendige omstillinga verda treng for å gjenoppretta balanse.
Knut sine evner til å ta utfordringar og byggja løysingar er genuin. Han ser dører, der mange ser veggar. Ein systemkritikar, med fokus på løysingar. Han har brei erfaring med næringsutvikling, politikk, og klimaarbeid, i tillegg til å vera godt kjend med bål, skaug, fjell og vatn. Knut er ansvarleg tilretteleggar i Green House As og har bakgrunn fra MSc Carbon Management fra Universitetet i Edinburgh.
Robert Tokheim
Seniorkonsulent innanfor fagområdet ‘Finance’ ved EY Bergen
Robert er Seniorkonsulent innanfor fagområdet ‘Finance’ ved EY Bergen. Han har sjølv vokse opp mellom epletrea i Hardanger, og har derfor eit stort hjarte for næring- og industriutvikling i regionen.
Dei seinare åra har han jobba innanfor finansiell revisjon og rådgjevingstenester. Han har erfaring frå næringar som havbruk, landbruksteknologi, oljeservice og finansteknologi.
Ingunn Aanes
Seniormanager ved EY Bergen
Ingunn er Seniormanager ved EY Bergen, innanfor fagområdet ‘People Advisory’. Ho har erfaring frå eit bredt spekter av næringar, og leia fleire prosjekt knytt til utvikling av grøne forretningsmodellar.
Ho har tidlegare vore delaktig i leiinga av fleire rapportar knytt til grøn omstilling på vestlandet, blant anna gjennom rapporten «Grøn region Vestland» og «Vestlandsscenarioene». Ingunn har gjennom arbeidet opparbeida seg god kjennskap til næringslivet og den grøne omstillinga i Hardanger-regionen.
Vegard Sjursen
Leiar for konsulentavdelinga ved EY Bergen
Vegard leiar konsulentavdelinga ved EY Bergen. Han er ein erfaren strateg med eit brennande engasjement for den grøne omstillinga.
Han har erfaringar frå eit fleire næringar, med hovudfokus på energi (båe olje, gass og fornybare energikjelder), maritim og marin næring. Vegard har leia fleire strategiske prosessar knytt til utviklinga av nye og grøne verdikjedar, blant anna gjennom å leda fleire rapportar knytt til grøn omstilling på Vestlandet og i Hardanger.
Torunn Raftevold Rue
Utviklingsleiar i Vest-Telemarkrådet
Torunn Raftevold Rue, kjem opphavleg frå Hornindal i Nordfjord, men har budd på gard i Flatdal i Seljord kommune sidan 1990. Torunn er utdanna sivilagronom frå NLH (NMBU).
Sidan januar 2023 har ho vore tilsett i Vest-Telemarkrådet som utviklingsleiar. Ho har erfaring frå offentleg forvalting sidan 1994 m.a. som jordbrukssjef, natur- og miljørådgjevar og kommunalsjef for samfunnsutvikling og drift.
Reidar Almås
Utdanna sosiolog frå Universitetet i Bergen
Reidar Almås er utdanna sosiolog frå Universitetet i Bergen og har doktorgrad på ei avhandling om samdrift i landbruket. Almås har publisert ei rekkje bøker, mellom andre Norges landbrukshistorie 1920 - 2000 og no sist Kva skjer i Bygde Norge.
Han har vore professor i bygdesosiologi og regionalpolitikk ved NTNU i Trondheim, der han frå 1982 bygde opp Norsk senter for Bygdeforskning, no Ruralis. Almås vart i 2011 Ridder av første klasse St Olavs Orden.
Tor Mario Auran
Miljø og bærekraftansvarlig hos Norengros KJ Brusdal
Mario er Miljø og bærekraftansvarlig hos Norengros KJ Brusdal, og startet i en nyopprettet stilling i mai 2022.
Før det var han 10 år i avfallsbransjen, og har derfor god kunnskap om kildesortering og materialgjenvinning. I Norengros jobber han blant annet med å finne mer miljøvennlige produkter og hvordan vi skal gjennomføre klimastrategien i praksis
Sissel Brusdal Solhaug
Markeds og kommunikasjonssjef, eier og styreleder Norengros K.J.Brusdal AS
Markeds og kommunikasjonssjef, eier og styreleder Norengros K.J.Brusdal AS
- utdannet markedsfører fra BI - lang erfaring fra butikkdrift og salgsledelse. Opptatt av bærekraft og miljø, mennesker og samarbeid
Sara Tokheim
Rådgiver i Ungt Entreprenørskap Vestland
Sara Tokheim er rådgiver i Ungt Entreprenørskap Vestland og har ansvar for grunnskolene og de videregående skolene i Hardanger.
Sara er ambassadør for bærekraft i Ungt Entreprenørskap Vestland, og er svært engasjert i å få ungdommer til å jobbe med bærekraftige bedrifter.
Aksel Mjøs
Førsteamanuensis og instituttleiar ved Institutt for Finans på Norges handelshøgskole
Aksel Mjøs er førsteamanuensis og instituttleiar ved Institutt for Finans på Norges handelshøgskole, der han også har tatt sin dr.oecon. i finansiell økonomi. Mjøs har tidlegare m.a. vore administrerande direktør i DnB Asset Management og Vice President i Morgan Stanley Investment Banking, London. Han har og vore styremedlem og styreleiar i Kavlifondet og er i gang med andre periode som heradsstyremedlem i Osterøy Kommune. Han har han leia Kapitaltilgangsutvalget (2018) og leiar no regjeringa sitt Naturrisikoutvalg. Han er også grunnleggjar av Gi Gaven Videre, ein ideell leverandør av digitale gåvekort som mottakaren kan gi vidare til eit godt føremål etter eige val.
Ronny Brunvoll
Dagleg leiar i Visit Svalbard AS
Ronny Brunvoll har vore dagleg leiar i Visit Svalbard AS over 2 periodar frå 2012 til idag. I løpet av snart 10 år i landets nordlegaste destinasjonsselskap, har han vore involvert i 2 prosessar med å utarbeide masterplan, samt merking og re-merking av Longyearbyen som berekraftig reisemål. Dette samstundes som den landbaserte turismen til Svalbard har dobla seg, og det også har vore vekst i cruisebasert trafikk (konvensjonelle cruise og ekspedisjonscruise). I dag stend klimaproblematikken høgt på dagsorden, og som saman med utstrakt samfunns- og myndigheitskontakt utgjer viktige prioriteringar for Visit Svalbard i åra framover.
Andreas Skogseth
Leder for Visit Hardangerfjord
Andreas Skogseth er i dag leder for Visit Hardangerfjord, et av Norges fremste destinasjonsselskaper. Visit Hardangerfjord er det regionale destinasjonsselskapet for Hardanger-regionen, som dekker fem kommuner. Reiselivsnæringen i Hardanger sysselsetter over 1200 årsverk, og antallet årlige kommersielle overnattinger er omtrent 800 000. Selskapet spesialiserer seg på markedsføring og utvikling av destinasjonen. Skogseth har en MBA fra Nord Universitet og en B.Sc. i internasjonal markedsføringsledelse fra Fudan University Shanghai. Han har betydelig erfaring innen forretningsutvikling og markedsføring, og har spesiell tilknytning til reiselivsnæringen. Han har tidligere ledet adventure-satsningen i Fjord Norway og har erfaring fra produktsiden fra ledende stillinger i skisenter, hotell og guidevirksomhet.
Christer Økland
Direktør for mat og drikke og medeigar hjå Fjordtindhotels
Christer Økland 34 år, kokk og sommelier. Slostril, tilflytter og verdsvant! Direktør for mat og drikke og medeigar hjå Fjordtindhotels. Spring gjerne på fritia, etter kåne, 5 åring, men også lenger distansar. Oppvaksen i ein familie med store og gode mat og måltidstradisjonar.
Karl Ystanes
HR- og kommunikasjonsansvarleg i prosjektet Green Zinc Odda
Green Zinc Odda 4.0. Sinkverket i Odda står midt i ei av dei største landbaserte industriutbyggingane i Noreg siste 50 åra, med ei investeringsramme på 850 millionar Euro. Produksjonen skal opp frå 200 000 tonn sink årleg, til 350 000 tonn. Energikjelda er framleis fornybar vasskraft. Verket skal moderniserast og digitaliserast, der vi mellom anna byggjer nytt røsteanlegg, ny elektrolysehall og nytt støyperi. Med kortreist vasskraft og sikre anlegg for lagring av avfall og restprodukt i fjellhallane, vil vi ta posisjonen som det mest moderne og klimavenlege sinkverket i verda. Eg er HR- og kommunikasjonsansvarleg i prosjektet, og er tidlegare journalist og utdanna samfunnsgeograf. 52 år og busett saman med familien på ein gard på Ystanes i Hardanger.
Vivian Husa
Forsker ved Havforskningsinstituttet
Vivian Husa jobbar som forsker ved Havforskningsinstituttet og arbeider med utslepp frå havbruk og miljøeffekter av desse. Ho har også delteke i det store forskningsprosjektet EPIGRAPH i Hardangerfjorden, der ein såg på effektar av utslepp på fjordens økosystem.
Jon Aga
Jon Aga er en norsk kokk fra Ålvik i Hardanger
TV-serien "Vegamat"
Regional matpris "Lokalmat"
Nordlands reiseliv Hederspris
Det Helgelandske Matakademi
Oppbygging av Helgelands Matsafarie
40 års erfaring i hotell og restaurant.